
Oľga Chudovská
verzia pre tlač
Základné údaje
* 19.10.1946, Terchová
odborníčka v oblasti gastronómie, publicistka
Texty o osobnosti
Život Oľgy Chudovskej
Oľgu Chudovskú, rodenú Huličiarovú,
vnímajú najmä čitatelia našich novín,
do ktorých roky rokúce prispieva
svojimi receptami a príležitostnými
článkami. Pochádza z roľníckej rodiny,
ktorá jej odmalička vštepovala
hlboký vzťah k statočnej práci na roli
či okolo hospodárskych zvierat. Po
vychodení Základnej deväťročnej
školy v Terchovej sa vyučila v odbore
kuchár – čašník (Jednota Spotrebné
družstvo Liptovský Mikuláš, odborné
učilište Slanická osada). Hneď po
vyučení začala pracovať v Hoteli
Poludnica v Liptovskom Jáne, kde
bola zamestnaná takmer 24 rokov;
najskôr ako vrchná čašníčka, potom
s definitívnou platnosťou ako kuchárka.
„Aj keď dlhodobo žijem v Liptovskom Jáne, korene
mám hlboko zapustené v rodnej Terchovej. Prežila
som tu roky svojej mladosti v kruhu spolužiakov
a priateľov, poznám tu veľa dobrých ľudí,
s ktorými sa vždy rada stretávam. Viditeľné stopy
v spomienkach a pevných vzťahoch k tomuto
nádhernému kraju zanecháva aj jedinečná príroda.
Spomínam na každé ročné obdobie. Po nádhernej,
aj keď niekedy krutej zime prišla utešená jar, a hneď
bolo teplé leto. Nasledovala jeseň so zvláštnym
sfarbením stromov ako predzvesť opäť očakávanej
zimy.“ (O. Chudovská, 1993)
Postupom času sa O. Chudovská
začala s úspechom zúčastňovať na rôznych
gastronomických súťažiach na Slovensku
i v Čechách. Systematicky pripravovala vlastné
jedlá aj s kalkuláciou, ktoré boli so železnou
pravidelnosťou zaraďované na jedálny lístok.
Zamestnávateľ jej popri zodpovednej práci
umožnil nadobudnúť ďalší kvalifikačný rast,
potrebný pre všestranný odborný rozvoj.
Zásluhou dosiahnutých pracovných výsledkov,
profesionálneho vzťahu, zanieteného štúdia, ale
aj preukázanej kreativity sa O. Chudovská stala
uznávanou odborníčkou v oblasti gastronómie,
čo potvrdzuje viacero získaných ocenení
(napríklad čestný titul Majster kuchár, ktorý jej
v roku 1988 udelil Slovenský zväz spotrebných
družstiev spolu s odborovým zväzom
pracovníkov obchodu). Osobitne sa treba
zmieniť o kulinárskych publikáciách, na príprave
ktorých významným spôsobom participovala
(knihy Jedlá z baraniny a jahňaciny, Príručka
pre kurzy varenia, Recepty z kurčiat a ďalšie).
Do monografie o svojej rodnej obci prispela
kapitolou Terchovské recepty.
V roku 1990 absolvovala O. Chudovská
medzinárodnú stáž v reštaurácii Štefanel
v chorvátskom meste Split. Ako po čase uviedla,
išlo o zaujímavú prácu, keďže pripravovala jedlá
zo všetkých morských živočíchov. O rok neskôr
pôsobila v Nemecku (hotel Marco Polo v Inzelli),
kde získala ďalšie nezaplatiteľné gastronomické
skúsenosti, tentoraz pri varení
a pečení povestných jedál bavorskej kuchyne.
„Pripravovala som tam aj jedlá slovenskej kuchyne,
ktoré hosťom veľmi chutili. Keď som robila
Jánošíkovu roládu alebo Jánošíkov ražeň, vždy
som zaletela v myšlienkach do rodnej Terchovej.“
V hoteli Marco Polo zabezpečovala spolu
s kolegami stravu pre 750 ubytovaných hostí;
okrem nich to boli tiež rôzne detské zájazdy či
významné športové osobnosti. O. Chudovská
v tejto súvislosti často spomína na svetoznámych
nemeckých futbalistov Franza Beckenbauera
a Paula Breitnera, od ktorých získala, ako
prejav vďaky za odvedenú robotu, fotografie
s venovaním!
Po návrate z Nemecka pracovala O. Chudovská
takmer 10 rokov ako šéfkuchárka Kúpeľno-
rehabilitačného ústavu Ministerstva vnútra SR
Bystré v Jánskej doline. Počas voľných chvíľ sa
venovala uverejňovaniu receptov slovenskej
i medzinárodnej kuchyne, ktoré publikovala
vo viacerých novinách a časopisoch (Nedeľná
Pravda, Smer – magazín, Gastro, Cestovateľ,
Moment, Jednota). Dlhodobo spolupracovala
s redakciou Družstevných novín, tri roky
pripravovala informácie o kultúrnych pamiatkach
spolu s regionálnymi jedlami do relácie Rádio-
víkend (Slovenský rozhlas – štúdio Banská
Bystrica). V roku 1994 obhájila záverečnými
skúškami na Univerzite Mateja Bela v Banskej
Bystrici preukaz Sprievodcu cestovného ruchu.
Oľga Chudovská odpracovala v gastronómii
viac ako 37 rokov. Veľké plány mala aj po
odchode do dôchodku. Žiaľ, zamýšľané zámery
prekazil nemilosrdný osud – zomreli jej rodičia
i manžel, pričom sama musela zápasiť s veľkými
zdravotnými problémami. Až po zložitých
operáciách chrbtice, kĺbov a kolien sa stala
sebestačnou. „Pri troche opatrnosti môžem aj
cestovať, ale všade ma sprevádza moja kamarátka
palička.“
Úprimne želáme našej dlhoročnej, vernej
a osvedčenej spolupracovníčke pevné zdravie
a neutíchajúci životný elán. A vždy sa budeme
tešiť, keď nám pošle svoje jedinečné recepty na
rôzne príležitosti!
Literatúra:
Cabadaj, P.: Keď sa povie Terchová. Vyznanie rodisku. Terchová 1994, s.16 – 17;
Cabadaj, P. – Križo, V.: Terchová. Terchová 2003, s. 90, 102 – 106;
Životopis Oľgy Chudovskej (Rukopis, 2013).
Peter Cabadaj
Fotografie
Oľga Chudovská v akcii

Oľga Chudovská a prezident SR Michal Kováč
