Oľga Chudovská

verzia pre tlač
Oľga Chudovská - portrét

Základné údaje

* 19.10.1946, Terchová


odborníčka v oblasti gastronómie, publicistka

Texty o osobnosti

Život Oľgy Chudovskej

Oľgu Chudovskú, rodenú Huličiarovú, vnímajú najmä čitatelia našich novín, do ktorých roky rokúce prispieva svojimi receptami a príležitostnými článkami. Pochádza z roľníckej rodiny, ktorá jej odmalička vštepovala hlboký vzťah k statočnej práci na roli či okolo hospodárskych zvierat. Po vychodení Základnej deväťročnej školy v Terchovej sa vyučila v odbore kuchár – čašník (Jednota Spotrebné družstvo Liptovský Mikuláš, odborné učilište Slanická osada). Hneď po vyučení začala pracovať v Hoteli Poludnica v Liptovskom Jáne, kde bola zamestnaná takmer 24 rokov; najskôr ako vrchná čašníčka, potom s definitívnou platnosťou ako kuchárka.

„Aj keď dlhodobo žijem v Liptovskom Jáne, korene mám hlboko zapustené v rodnej Terchovej. Prežila som tu roky svojej mladosti v kruhu spolužiakov a priateľov, poznám tu veľa dobrých ľudí, s ktorými sa vždy rada stretávam. Viditeľné stopy v spomienkach a pevných vzťahoch k tomuto nádhernému kraju zanecháva aj jedinečná príroda. Spomínam na každé ročné obdobie. Po nádhernej, aj keď niekedy krutej zime prišla utešená jar, a hneď bolo teplé leto. Nasledovala jeseň so zvláštnym sfarbením stromov ako predzvesť opäť očakávanej zimy.“ (O. Chudovská, 1993)

Postupom času sa O. Chudovská začala s úspechom zúčastňovať na rôznych gastronomických súťažiach na Slovensku i v Čechách. Systematicky pripravovala vlastné jedlá aj s kalkuláciou, ktoré boli so železnou pravidelnosťou zaraďované na jedálny lístok. Zamestnávateľ jej popri zodpovednej práci umožnil nadobudnúť ďalší kvalifikačný rast, potrebný pre všestranný odborný rozvoj. Zásluhou dosiahnutých pracovných výsledkov, profesionálneho vzťahu, zanieteného štúdia, ale aj preukázanej kreativity sa O. Chudovská stala uznávanou odborníčkou v oblasti gastronómie, čo potvrdzuje viacero získaných ocenení (napríklad čestný titul Majster kuchár, ktorý jej v roku 1988 udelil Slovenský zväz spotrebných družstiev spolu s  odborovým zväzom pracovníkov obchodu). Osobitne sa treba zmieniť o kulinárskych publikáciách, na príprave ktorých významným spôsobom participovala (knihy Jedlá z baraniny a jahňaciny, Príručka pre kurzy varenia, Recepty z kurčiat a ďalšie). Do monografie o svojej rodnej obci prispela kapitolou Terchovské recepty.

V roku 1990 absolvovala O. Chudovská medzinárodnú stáž v  reštaurácii Štefanel v chorvátskom meste Split. Ako po čase uviedla, išlo o zaujímavú prácu, keďže pripravovala jedlá zo všetkých morských živočíchov. O rok neskôr pôsobila v Nemecku (hotel Marco Polo v Inzelli), kde získala ďalšie nezaplatiteľné gastronomické skúsenosti, tentoraz pri varení a pečení povestných jedál bavorskej kuchyne.

„Pripravovala som tam aj jedlá slovenskej kuchyne, ktoré hosťom veľmi chutili. Keď som robila Jánošíkovu roládu alebo Jánošíkov ražeň, vždy som zaletela v myšlienkach do rodnej Terchovej.“

V hoteli Marco Polo zabezpečovala spolu s kolegami stravu pre 750 ubytovaných hostí; okrem nich to boli tiež rôzne detské zájazdy či významné športové osobnosti. O. Chudovská v tejto súvislosti často spomína na svetoznámych nemeckých futbalistov Franza Beckenbauera a Paula Breitnera, od ktorých získala, ako prejav vďaky za odvedenú robotu, fotografie s venovaním!

Po návrate z Nemecka pracovala O. Chudovská takmer 10 rokov ako šéfkuchárka Kúpeľno- rehabilitačného ústavu Ministerstva vnútra SR Bystré v Jánskej doline. Počas voľných chvíľ sa venovala uverejňovaniu receptov slovenskej i medzinárodnej kuchyne, ktoré publikovala vo viacerých novinách a časopisoch (Nedeľná Pravda, Smer – magazín, Gastro, Cestovateľ, Moment, Jednota). Dlhodobo spolupracovala s redakciou Družstevných novín, tri roky pripravovala informácie o kultúrnych pamiatkach spolu s regionálnymi jedlami do relácie Rádio- víkend (Slovenský rozhlas – štúdio Banská Bystrica). V roku 1994 obhájila záverečnými skúškami na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici preukaz Sprievodcu cestovného ruchu.

Oľga Chudovská odpracovala v gastronómii viac ako 37 rokov. Veľké plány mala aj po odchode do dôchodku. Žiaľ, zamýšľané zámery prekazil nemilosrdný osud – zomreli jej rodičia i manžel, pričom sama musela zápasiť s veľkými zdravotnými problémami. Až po zložitých operáciách chrbtice, kĺbov a kolien sa stala sebestačnou. „Pri troche opatrnosti môžem aj cestovať, ale všade ma sprevádza moja kamarátka palička.“

Úprimne želáme našej dlhoročnej, vernej a osvedčenej spolupracovníčke pevné zdravie a neutíchajúci životný elán. A vždy sa budeme tešiť, keď nám pošle svoje jedinečné recepty na rôzne príležitosti!

Literatúra:
Cabadaj, P.: Keď sa povie Terchová. Vyznanie rodisku. Terchová 1994, s.16 – 17;
Cabadaj, P. – Križo, V.: Terchová. Terchová 2003, s. 90, 102 – 106;
Životopis Oľgy Chudovskej (Rukopis, 2013).

Peter Cabadaj

Fotografie

Oľga Chudovská v akcii

Oľga Chudovská v akcii

Oľga Chudovská a prezident SR Michal Kováč

Oľga Chudovská a prezident SR Michal Kováč